Ποιο είναι το Νο1 χαρακτηριστικό για όσους αναζητούν να αγοράσουν σπίτι;

Ποιο είναι το Νο1 χαρακτηριστικό για όσους αναζητούν να αγοράσουν σπίτι;

Τη σταδιακή «στροφή» των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων σε μεγαλύτερες κατοικίες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που επέλεγαν λιγότερα τετραγωνικά, καταγράφει η ετήσια έρευνα της RE/MAX Ελλάς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διεθνή τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζήσουν σε ιδιόκτητο ακίνητο, αλλά και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε πιο άνετες κατοικίες για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, να επιλέγουν κατοικίες άνω των 75 τετραγωνικών μέτρων. 

Η στροφή στις κατοικίες μετά την πανδημία
   Το ενδιαφέρον για κατοικίες αρκετών τετραγωνικών έχει ξεκινήσει εδώ και μία τετραετία, ενώ πέρυσι – εν μέσω πανδημίας – είναι αξιοσημείωτο ότι εντάθηκε ακόμη περισσότερο, με τις κατοικίες άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων να κερδίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας όσον αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων βάσει της συνολικής επιφάνειας. 

Αυτά είναι τα διαμερίσματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση
   Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία πώλησης που πραγματοποιήθηκαν το 2021 πανελλαδικά από το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, της RE/MAX Ελλάς, που αποτελείται από 76 γραφεία και σχεδόν 1000 συμβούλους ακινήτων, την υψηλότερη ζήτηση εμφάνισαν κατοικίες με εμβαδόν από 101 έως 150 τ.μ., καθώς για κάθε 100 αγοραπωλησίες, οι 26 αφορούσαν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, ενώ σημαντικό ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα έως 76 έως 100 τ.μ. (21%). Ουσιαστικά, αν αθροίσει κανείς αυτά τα δύο ποσοστά, θα διαπιστώσει ότι περίπου 1 στους 2 ενδιαφερόμενους αγοραστές επιλέγει κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και άνω.

Με αυτά τα κριτήρια επιλέγουν σπίτι
   Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι καθοριστικοί παράγοντες επιλογής ενός διαμερίσματος, μίας μονοκατοικίας ή μεζονέτας, αποτελούν εκτός της τοποθεσίας και της ηλικίας, το εμβαδόν και η διαρρύθμισή του, και μάλιστα η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερη ακίνητα είναι όλο και πιο έντονη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, ακίνητα εμβαδού άνω των 151 τ.μ. επέλεξαν 16 στους 100 αγοραστές, τη στιγμή που τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν επιλέξει μόλις 4 στους 100.

Οι κατοικίες που πωλήθηκαν ανά περιοχή
   Στην Αττική, προτιμήθηκαν σε ποσοστό 57% οι κατοικίες εμβαδού έως 100 τ.μ., ενώ αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον για μεγάλες κατοικίες άνω των 151 τ.μ., καθώς το ποσοστό των αγοραστών άγγιξε το 22%. Την ίδια στιγμή, μικρές κατοικίες εμβαδού έως 50 τ.μ. επέλεξαν 13 στους 100 αγοραστές και μεσαίες κατοικίες από 51 έως 75 τ.μ. το 24%. 

   Στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 100 τ.μ. σε ποσοστό 46% ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ακίνητα άνω των 101 τ.μ., προτιμήθηκαν από το 35% των αγοραστών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. 

   Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), στις προτιμήσεις των αγοραστών κυριαρχούν, σε ποσοστό 51% κατοικίες, εμβαδού έως 76-150 τ.μ, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για ακίνητα 151 τ.μ. και άνω σε ποσοστό 12%. Τα μικρότερα σε επιφάνεια ακίνητα έως 50 τ.μ. προσέλκυσαν το 23% του συνόλου των αγοραστών.

Πηγή: iefimerida.gr