ΤτΕ: Οι 3 λόγοι που συντηρούν το "ράλι" στα ακίνητα

ΤτΕ: Οι 3 λόγοι που συντηρούν το "ράλι" στα ακίνητα

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο Τουρισμός, η ζήτηση σε συνδυασμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και οι χαμηλές, συγκριτικά με πριν την κρίση τιμές, διατηρούν θετικές τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Τρεις παραμέτρους οι οποίες είναι ικανές, παρά την συνολική αβεβαιότητα, να διατηρήσουν θετικές τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων, αναλύει στην τελευταία έκθεσή της για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της ΤτΕ εκτιμούν ότι διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού κατά την φετινή χρονιά, η ισχυρή ζήτηση μαζί με το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και η μεγάλη απόσταση που υπάρχει ακόμη από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των τιμών των ακινήτων πριν από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας, τη δεκαετία του ’00, είναι ικανοί λόγοι να διατηρήσουν το θετικό πρόσιμο στις προοπτικές του εγχώριου real estate.

Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνει ότι οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές, κυρίως όσον αφορά την πορεία των τιμών (σ.σ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυσκολία του μέσου νοικοκυριού να καλύψει στεγαστικές ανάγκες εν μέσω πιέσεων στα εισοδήματά του) παρά την αστάθεια των τελευταίων δύο ετών, ως απόρροια της πανδημίας και προσφάτως της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του κόστους κατασκευής και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικά οι αναλυτές της ΤτΕ επισημαίνουν στην σχετική έκθεση ότι «αφενός η διαφαινόμενη πολύ καλή πορεία του τουρισμού και αφετέρου η προοπτική για άμβλυνση της γεωπολιτικής αστάθειας σε εύλογο χρονικό διάστημα, συντηρούν τις θετικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες γεγονός που αποτυπώνεται στις αξίες και τις χαμηλές αναλογικά αποδόσεις των ακινήτων εισοδήματος.

Παρά το γεγονός ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των προγραμμάτων χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές (χρυσή βίζα ή χρυσό διαβατήριο), ενδέχεται να επηρεάσει εν μέρει τη ζήτηση, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά», όπως επισημαίνεται σχετικά. Επιπλέον, οι τιμές απέχουν ακόμη σημαντικά από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση:

Σταθερή αύξηση τιμών από το 2018
Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε μία σταθερά καθοδική πορεία, για να καταγραφεί η χαμηλότερη τιμή το 2017 (59). Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 72,1 το 2021.

Διαχρονικά από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας μέχρι σήμερα, την περίοδο 2009 έως και το 2017 οι τιμές ακολούθησαν, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ πτωτική πορεία, με τις χειρότερες επιδόσεις τη διετία 2012- 2013 όπου οι τιμές μειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό κατά 11,7% και 10,9%, ενώ την τελευταία τετραετία, από το 2018 μέχρι και σήμερα η πορεία είναι ανοδική με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται το 2019, στο 7,2%.

Μετά την «κοιλιά» λόγω της πανδημίας το 2020, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων επιταχύνθηκε το 2021 στο 7,1% σε ετήσια βάση, έναντι 4,5% το αμέσως προηγούμενο έτος. Μάλιστα, ειδικά το δ ‘τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 9,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Συνολικά για το 2021, υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών παρουσιάζουν τα νεόδμητα διαμερίσματα έναντι των παλαιών (ηλικίας άνω των πέντε ετών), όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 7,4% και 6,9%, αντίστοιχα, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει πως η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε, για το σύνολο του 2021, στην Αθήνα (9,1%).

Πηγή: news247.gr