Μελέτη Πολυτεχνείου για το κόστος θέρμανσης

Μελέτη Πολυτεχνείου για το κόστος θέρμανσης

Καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, νέα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει τις φθηνότερες και ακριβότερες μορφές θέρμανσης. (Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο).

Το μικρότερο κόστος θέρμανσης προσφέρουν και φέτος οι αντλίες θερμότητας, σε κάθε συνθήκη χρήση.

Συγκεκριμένα, φέτος η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι φθηνότερη από τη χρήση του πετρελαίου, αλλάζοντας τα δεδομένα από πέρυσι. Δηλαδή, την τρέχουσα χειμερινή περίοδο η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι έως και 35% περίπου φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης. 

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, οι επιστήμονες τονίζουν πως η τιμή του παρουσιάζει μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, με ποσοστό 10-15%.

Συγκριτικά με αυτή την τιμή, αισθητά χαμηλότερα κινείται η χρήση μιας αντλίας θερμότητας, με το κόστος να ξεκινά από τα 5,9 και να φτάνει μέχρι τα 9,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι συντάκτες της, το ενδεχόμενο τα κόστη θέρμανσης για τις διάφορες τεχνολογίες να ανέλθουν στα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων δύο σεζόν (2021-2022 & 2022-2023, αντίστοιχα) συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Στις πιο ακριβές λύσεις περιλαμβάνονται τα ανοιχτά τζάκια καθώς και οι συσκευές με ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως. σόμπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα). 

Έτσι, στα τζάκια ανοικτού θαλάμου το κόστος ανέρχεται στα 30,9 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα. Σε παραπλήσια υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι συσκευές με τις ηλεκτρικές αντιστάσεις, με το κόστος τους να φτάνει τα 29,2 λεπτά ανά θερμική KWh.