Η κυβέρνηση χελώνα

Η κυβέρνηση χελώνα

του Μιχάλη Καλογιαννάκη

Η εκάστοτε κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι συνεπής και να μην κάνει πισωγυρίσματα. Πόσο μάλλον να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες και να νομοθετεί με βάση επικοινωνιακά κριτήρια. Δυστυχώς στην χώρα μας, όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν συχνά.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η μελλοντική κατάργηση δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια στις εκτός σχεδίου περιοχές, τα οποία έχουν εμβαδόν κάτω από 4 στρέμματα.

Η διάταξη που νομοθετήθηκε ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, μιας και ήταν δύσκολα εφαρμόσιμη σε τόσο ασφυκτικό διάστημα, ενώ βοήθησε ώστε να περάσουν κάτω από το ραντάρ της δημόσιας συζήτησης, διάφορες άλλες διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έχουν περάσει ήδη 17 μήνες και μένουν άλλοι 7, ώστε να διαπιστώσουμε αν θα δοθεί παράταση ή θα εφαρμοστεί η εκμηδένιση της αξίας της περιουσίας αρκετών συμπολιτών μας με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και όχι των ίδιων των πολιτών.

Και αυτό γιατί;

Γιατί δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία χαρακτηρισμού του οδικού δικτύου, η οποία απαιτείται για να εκδοθεί ή όχι η οικοδομική άδεια για αυτά τα αγροτεμάχια.
Γιατί οι αντιρρήσεις των δασικών χαρτών δεν έχουν εξεταστεί, ακόμα και αν κάποιες έχουν κατατεθεί από το 2017. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες να έχουν εγκλωβιστεί.
Γιατί η οριοθέτηση των οικισμών δεν έχει ξεκινήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτησίες σε αυτούς να θεωρούνται εκτός σχεδίου ή οικισμού, και να αδύνατη η έκδοση οικοδομικής άδειας. Η καθυστέρηση οριοθέτησής τους και η ταυτόχρονη εφαρμογή της απαγόρευσης δόμησης σε αγροτεμάχια κάτω από 4 στρέμματα διογκώνει το πρόβλημα.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον αναγγελθέντα σχεδιασμό της κυβέρνησης τα τελευταία 2 χρόνια έχουν προχωρήσει ελάχιστα. Παρ’ όλά αυτά οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι και απλά περιμένουν.

Περιμένουν μια κυβέρνηση που τους ανάγκασε να «κινηθούν» γρήγορα, ενώ η ίδια «κινήθηκε» με ρυθμούς χελώνας.

Υ.Γ. Έχω μια ωραία συνήθεια να διαβάζω άρθρα για ένα θέμα τα οποία έχουν δημοσιευθεί πριν από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Δοκιμάστε το, έχει ενδιαφέρον.
Αν κάποιος ανατρέξει στην ίδια εφημερίδα σε άρθρα για το ίδιο θέμα, θα δει ότι όλα τα παραπάνω είχαν προβλεφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω το φθινόπωρο να κατατεθεί τροπολογία για την παράταση της διάταξης αυτής, ως συνήθως, σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο, και αρκετοί από την αντιπολίτευση να μιλούν με επικοινωνιακούς μόνο όρους για μια ρουσφετολογική τροπολογία, χωρίς να καταδικάζουν γιατί αναγκάζεται η κυβέρνηση να την “φέρει” στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κακήν κακώς.