Δηλώσεις για τα αυθαίρετα σε δάση

Δηλώσεις για τα αυθαίρετα σε δάση

Ξεκινάει τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες παράνομων κατοικιών θα μπορούν να τις δηλώσουν, καταβάλλοντας παράβολο 250 ευρώ και να εξασφαλίσουν «συγχωροχάρτι» για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι οι δηλώσεις να συνεξεταστούν και να αποφασιστεί αν μια περιοχή θα πολεοδομηθεί ή όχι. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2016, με την προηγούμενη να έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2019.

Oπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέσα από τη σελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου (η εμπειρία του παρελθόντος σε ανάλογες ρυθμίσεις παρανομιών έδειξε ότι οι προθεσμίες αυτές αποδεικνύονται στην πράξη πολύ ελαστικές). Οι ιδιοκτήτες των παράνομων κατοικιών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, να υποδείξουν τις συντεταγμένες του ακινήτου τους (αν η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί αυτό γίνεται και μέσω του ΚΑΕΚ του ακινήτου) και να περιγράψει το κτίριο και τις κατασκευές που το συνοδεύουν. Αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, θα πρέπει να την επισυνάψει.

Θεωρητικά, σύμφωνα με τον ν. 4685/2020, μετά τη συλλογή όλων των δηλώσεων αυτές θα ομαδοποιηθούν ανά περιοχή και θα συνεξεταστούν, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι ομάδες παράνομων κτιρίων (γνωστές πλέον ως οικιστικές πυκνώσεις) θα μπορούν να νομιμοποιηθούν ή όχι. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέσω προεδρικού διατάγματος, ενώ όσοι νομιμοποιηθούν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο, ο τρόπος υπολογισμού του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Στην πράξη βέβαια οι ιδιοκτήτες των παράνομων κτιρίων εξασφαλίζουν με τα 250 ευρώ «ασυλία» από τις επιπτώσεις του νόμου για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα δώσει τέλος (πιθανότατα οριστικό) στις όποιες λιγοστές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση εκτελούνταν τα προηγούμενα χρόνια – υπενθυμίζεται ότι εδώ και μια διετία έχουν επίσης ανασταλεί οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στους αιγιαλούς.

Πηγή: kathimerini.gr